نگاهی به سخنان دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در بازدید سرزدهاش از پایگاه هوایی بگرام در افغانستان نشان از تمایل شدید وی برای آغاز مجدد مذاکره با طالبان دارد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا پنجشنبه شب در سفری از پیش اعلام نشده و تحت تدابیر شدید امنیتی وارد پایگاه نظامی بگرام در 40 کیلومتری کابل شد. او علت حضورش را بازدید از سربازان آمریکایی حاضر در این پایگاه به مناسبت روز شکرگزاری اعلام کرد و پس از دو ساعت افغانستان را در میان سکوت خبری ترک کرد.
چرایی و نوع حضور وی در افغانستان خود از ابعاد مختلف قابل بحث و بررسی است اما یک نکته مهم سخنان وی در زمان حضورش در این کشور است. او در بخشی از سخنانش به مذاکرات صلح میان آمریکا و طالبان اشاره کرد که این سخنان بسیار مهم و قابل توجه و بررسی است.
ترامپ در سخنان خود در رابطه با آغاز مجدد مذاکرات صلح با طالبان گفت: طالبان به دنبال توافق هستند، ما میگفتیم که باید آتشبس باشد اما آنها قبول نمیکردند. حالا آنها هم قبول کردهاند که آتشبس باشد. ترامپ همچنین اعلام کرد که مذاکرات مجدد با طالبان آغاز شده است.
در واقع ترامپ دو موضوع جدی را در رابطه با مذاکره با طالبان به صورت علنی بیان کرد:
1- مذاکره مجدد با طالبان به صورت رسمی آغاز شده در حالی که ترامپ دو ماه پیش دستور به توقف آن داده بود
2- گروه طالبان با آتشبس موافقت کرده است
در رابطه با بند اول باید گفت که منظور ترامپ از آغاز مذاکره مجدد با طالبان چیست؟ ترامپ در حالی این موضوع را بیان کرده است که چند روز پیش رسانههای آمریکایی عمدتاً نزدیک به تیم سیاست خارجی کاخ سفید اعلام کردند خلیلزاد در قطر است و مذاکراتش با نمایندگان سیاسی گروه طالبان را آغاز کرده است. در حالی که این خبر به شدت داغ شده بود و حتی برخی مقامات آمریکایی نیز بر تنور آن میدمیدند به ناگاه خبر سفر ملا عبدالغنی برادر معاون سیاسی و رهبر هیات مذاکرهکننده طالبان به تهران و دیدار وی با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان منتشر شد که نشان میداد ادعای حضور خلیلزاد در قطر و مذاکره با ملابرادر در همان روزها یک دروغ بزرگ بوده و طبیعتاً چنین دیداری صورت نگرفته و مذاکرات مجدد میان آمریکا و طالبان از سر گرفته نشده است.
این موضوع را بگذاریم در کنار توئیت روز جمعه ذبیحالله مجاهد سخنگوی رسمی گروه طالبان که در واکنش به سخنان ترامپ در بگرام اعلام کرد که هنوز برای صحبت در مورد آغاز مجدد مذاکرات میان این گروه و آمریکا زود است.
به راحتی میتوان دید که رئیسجمهور آمریکا برای فریب افکار عمومی به ویژه فریب مردم آمریکا در آستانه انتخابات 2020 دروغ آشکار میگوید.
در رابطه با بند دوم سخنان وی باید گفت که ترامپ روز پنجشنبه در پایگاه بگرام اعلام کرد که طالبان با آتشبس موافقت کرده است. او هفته گذشته همزمان با تبادل زندانیان میان آمریکا و طالبان در گفتگوی تلفنی با اشرفغنی اعلام کرده بود که یکی از شروط اساسی آمریکا برای آغاز مجدد مذاکرات صلح، پذیرش آتشبس از سوی طالبان است.
اعلام روز پنجشنبه ترامپ یعنی اینکه طالبان به صورت رسمی با شرط آتشبس موافقت کرده است، این در حالی است که منابع نزدیک به دفتز سیاسی طالبان در قطر میگویند که طالبان همواره بر شروط قبلی خود اصرار دارد که یکی از اساسیترین آنها عدم آتشبس تا زمان خروج آخرین نظامی خارجی از افغانستان است.
از سوی دیگر هنوز مذاکرات مجدد میان طالبان و آمریکا آغاز نشده پس اعلام اینکه طالبان کدام شرط جدید را پذیرفته، ناصادقانه و فریبکارانه است.
این را بگذاریم کنار، این مطلب که منابع طالبان در قطر هفته گذشته به بیبیسی گفته بودند که مذاکرات مجدد باید از همان نقطهای که پایان یافته آغاز شود این معنایش اصرار طالبان بر همان مواضع قبلی است که عدول از آن در آنها دیده نمیشود.
ترامپ در واقع دروغ دوم را گفت تا نشان دهد توانسته در بحث مذاکرات با طالبان پیشرفت چشمگیری کسب کند.
از بحث سخنان ناصادقانه ترامپ که بگذریم باید بگوییم که او پس از ناکامیهای گسترده در عرصه سیاست خارجی از جمله موضوع برجام، جنگ تجاری با چین، تعمیق شکاف و اختلاف با اتحادیه اروپا و عدم حصول نتیجه در مذاکره با کره شمالی اکنون تنها امیدش در آستانه انتخابات 2020 حصول نتیجه در مذاکره با طالبان است.
ترامپ برای آغاز مجدد مذاکره با طالبان دست به تقلا و تلاش زده است که بیشک اگر مذاکرات جدید آغاز شود، آمریکا امتیازات بیشتری نسبت به گذشته در اختیار طالبان خواهد گذاشت.
نویسنده: سیدحسام رضوی، کارشناس مسائل افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/11963
تگ ها: